ΘΕΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ : "ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ"
Μελετάμε τις παλαιοντολογικές κι αρχαιολογικές ανασκαφές αλλά και όλα όσα μας προφέρουν...

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ

 Σήμερα είχαμε την τιμή και την τύχη να ξεναγηθούμε από την κ. Χατζηδάκη Ελπίδα, τον κ. Μιλιδάκη Μιχάλη και τον κ. Φραγκάκη Ιωάννη , στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Φαλάσαρνας. 

Η αρχαία πόλη Φαλάσαρνα κατοικήθηκε ήδη από την Μινωική περίοδο έως  τους Κλασικούς χρόνους με περίοδο ακμής της τον 4ο πΧ εως το 67 μΧ που καταστράφηκε από τους Ρωμαίους. Το 365 μΧ ήρθε η οριστική καταστροφή με τον σεισμό που ανύψωσε την περιοχή  κατά 6,6 μ. Το αρχαίο λιμάνι έγινε ξηρά και θάφτηκε κάτω από τόνους επιχώσεων.  

Ήταν απίστευτη η εμπειρία της ξενάγησης από την αρχαιολόγο κ. Χατζηδάκη που ξεκίνησε τις ανασκαφές στην περιοχή και τον  κ. Μιλιδάκη που τις συνεχίζει. Μέσα από το βλέμμα αυτών των ανθρώπων που έψαξαν μέσω των αρχαίων γραπτών, έσκαψαν, ανακάλυψαν, προβληματίστηκαν κι οδηγηθήκανε σε συμπεράσματα για κάθε εύρημα στην περιοχή, μεταφέρνοντάς μας την εικόνα της τότε πόλης μπροστά μας. Ανεπανάληπτη εμπειρία !!! Τους ευχαριστούμε πολύ !!!!





Πριν τη Φαλάσαρνα επισκεφτήκαμε την περιοχή με τα ίχνη βάδισης του Τράχηλου Κισσάμου, τα οποία και χρονολογούνται 5,7 εκ.χρόνια πριν.